Elementi Logo

КАТЕГОРИЈА: Есеи

Архива од категорија "Есеи"
Backgorund

ПРЕВОДОТ – ДУХОВНА И УМЕТНИЧКА КОРЕЛАЦИЈА

(Кон студијата „Сите драјвери вклучени“ на Роберт Алаѓозовски, издавачка куќа „Готен“, Скопје, 2021) Книжевноста не е само дел од интелектуалното живеење н...

Прочитај Повеќе

ЕКСПЛОЗИВНА СЕМЕЈНА САГА ЗА РЕТКА ЖЕНА СО РЕТКО ИМЕ

Поговор кон романот „Мина“ од Игор Анѓелков, Скопје: ИЛИ-ИЛИ, 2023Пишува: Ана Мартиноска Загриженоста за човековото страдање на германскиот филозоф и социолог Т...

Прочитај Повеќе

ХОРОР ПАЗАР

30/07/2023
/

Прво поглавје: Хорор пазарНа шестгодишна возраст, моето читачко образование доби драстиченпресврт: Се најдов во војна. Босанскиот град во којшто бев со мајка ми ир...

Прочитај Повеќе

КРАТОК ВОВЕД ВО ВИЗУЕЛНАТА ПОЕЗИЈА

24/04/2023
/

Анатол Кнотек (Anatol Knotek), Времето минува (Time Passes By), визуелна песна Што го прави едноставниот знак чин на комуникација, јазичен чин и, конечно, чин на поезија? Што ...

Прочитај Повеќе

ШТО Е КНИЖЕВНА ВРЕДНОСТ

Во ерата на комерцијализација, консумеризам и комодификација на културните продукти, на површина испливува големата запрашаност за тоа дали има нешто што вреди во...

Прочитај Повеќе

РЕЦЕНЗИЈА ЗА РОМАНОТ ВРСКИ ОД ЕМАНУЕЛА ПАГАНО

Љубовта доловена преку поетичкиот став „помалку е повеќе“(кон „Врски“ од Емануела Пагано во издание на издавачката куќа „Готен“; превод од францус...

Прочитај Повеќе

РЕЦЕНЗИЈА ЗА КНИГАТА „ЕДНА ЖЕНА“ ОД ПЕТЕР ЕСТЕРХАЗИ

Раскошна сака/мрази јазично-еротска гозба во нејзина чест(кон книгата „Една жена“ од Петер Естерхази во издание на „Готен“; превод од унгарски јазик: Зла...

Прочитај Повеќе

НАЈТЕШКО СЕ ЗАМОЛЧУВА ВНАТРЕШНИОТ ГЛАС

Најтешко се замолчува внатрешниот глас (кон романот „Амок; луксембуршка љубовна приказна“ од Тулио Форџарини, во превод од италијански јазик на Анета Симовск...

Прочитај Повеќе

ДАЛЕКУ ОД МАЛИТЕ ЛУЃE

(Кон романот на „Средиштето на светот“ на Андреас Штајнхефел во издание на Готен, Скопје, 2022) Првата љубов е секогаш искуство кое останува во сеќавање без огле...

Прочитај Повеќе

КОГА СЕ СЛУЧУВА ОНА НЕШТО ШТО НЕ ЗНАЕМЕ ЗОШТО, АМА СЕПАК ГО ЧЕКАМЕ

Кога се случува она нешто што не знаеме зошто, ама сепак го чекаме Кон сликовницата „Јоел и Ио; љубовна приказна“ од Геир Гуликсен, илустрации: Ана ФискеПревод ...

Прочитај Повеќе

ТРИБУН, ХРОНИСТЕРИК, КЛОВН

СТАРОСТА НА ТРИБУНОТ Во размислувањето за однесувањето на три типа писатели во однос конвласта, мислам дека за Трибунот не се доискажав. Го определив како искусен, ...

Прочитај Повеќе

СЛАТКИОТ СТИСОК НА ПРЕГРАТКАТА

(Кон романот на Лоф Ју „Прегрни ме цврсто“ во изданаие на Готен, Скопје, 2022г.) Кога зборуваме за љубовта секогаш се фокусираме на нејзиниот флуид, но кога ќе се д...

Прочитај Повеќе

САМО ЗАТВОРЕТЕ ГИ ОЧИТЕ И СВЕТОТ ПРЕСТАНУВА ДА ПОСТОИ

Само затворете ги очите и светот престанува да постои кон збирката раскази „Љубовта на триесет и петгодишната жена“ од Калин Терзијскипревод од бугарски јаз...

Прочитај Повеќе

РАЗЛИЧНОСТА Е РИЗИЧЕН, АМА, СЕКОЈПАТ, НАЈСИГУРЕН ПАТ ДО СЕБЕ

Кон збирката раскази „Два света“ од Сузана ТратникПревод од словенечки јазик: Дарко Јан Спасов Во општеството, во религијата, во науката, во уметноста и во кни...

Прочитај Повеќе

МАКЕДОНСКИТЕ АВТОРКИ ОД XIX ВЕК ПОМЕЃУ ДОМОТ И ЈАВНОСТА

За појавата и развојот на македонската женска писменост и творештво, односно авторство (она што некои го нарекуваат женско писмо), голема улога одиг­рале општест...

Прочитај Повеќе

МОДАЛИТЕТИ НА ДРУГОСТА ВО ЛИТЕРАТУРАТА И КУЛТУРАТА

фигурата на Бегалецот како (интерна) Другост – (низ одбрани примери од литературата на Луан Старова, Кица Колбе и Лидија Димковска) Во современата културна теор...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ