Elementi Logo

КАТЕГОРИЈА: Интервју

Архива од категорија "Интервју"
Backgorund

Интервју со Нина Медвед

21/04/2024
/

Нина Медвед: Верувам дека секој човек може да пронајде песна, која длабоко ќе го допреНина Медвед е победник на фестивалот за млада литература Уршка 2019Младата поет...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ВЛАДА УРОШЕВИЌ

25/01/2024
/

Извадок од книга „Кабинет на чуда со ѕидови од огледала; разговори со Влада Урошевиќ“ од Владимир Јанковски За мене, приказната за Влада Урошевиќ е приказна з...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ГОЈКО БОЖОВИЌ

25/01/2024
/

ДЕНЕС ОПШТЕСТВЕНАТА РЕФЕРЕНЦИЈАЛНОСТ НА ЛИТЕРАТУРАТА ИСЧЕЗНУВА Интервју со Гојко Божовиќ, писател и сопственик на издавачката куќа „Архипелаг“ од Белград, ...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ДРАГО ГЛАМУЗИНА

29/10/2023
/

ЛИТЕРАТУРАТА ЗБОРУВА НА ВИСТИНСКИОТ НАЧИН Интервју со Драго Гламузина, автор и уредник во издавачката куќа ВБЗ од Загреб, Хрватска Го водите еден од најголемите кн...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО СЛОБОДАН ШНАЈДЕР

29/10/2023
/

СВЕТОТ ОСТАНУВА НА МЛАДИТЕ, А ЈАС НЕ МУ ЗАВИДУВАМ НИТУ НА СВЕТОТ, НИТУ НИМ Интервју со Слободан Шнајдер по повод излегувањето на неговиот нов роман „Ангелот на ис...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ПЕТАР АНДОНОВСКИ

31/07/2023
/

1. Вие сте еден од најнаградуваните млади македонски писатели. Што гомотивира Вашето творештво?– Наградите придонесуваат за поголема видливост на книгите,распр...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ВИОЛЕТА ТАНЧЕВА-ЗЛАТЕВА

31/07/2023
/

1. Вашата поезија е исткаена од едно модерно толкување на архаиката. Кои семотивите за еден таков стиховен ткаеж?И други проследувачи на мојата поезија, а и на пр...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО СРПСКИОТ ПОЕТ ДЕЈАН АЛЕКСИЌ

24/04/2023
/

ПОЕЗИЈАТА ЈА ДОЖИВУВАМ КАКО ДУХОВНА ТАТКОВИНА 1. Вие сте еден од најзабележителните српски поети, со голема ерудитивност и многу препознатлив стил. Дали поезијата ...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ЗВОНКО ТАНЕСКИ

24/01/2023
/

МАКЕДОНИЈА ИМА СВОЈ УМЕТНИЧКИ ПАНДАН ВО СЛОВАЧКА Сте превеле голем број словачки автори на македонски јазик, а и обратно, македонски автори на словачки јазик. Дали ...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО АРИЈАН ЛЕКА

24/01/2023
/

ТИШИНАТА ИМА ИМУНИЗАЦИСКА МОЌ 1. Вие сте еден од најзначајните албански, но и европски автори. Кажете ни малку повеќе за вашите ангажмани во вашите дела и за вашата и...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ИГОР ШТИКС

23/10/2022
/

КНИЖЕВНОСТА МИ ПОМОГНА ДА СФАТАМ ДЕКА НЕ СУМ САМ Ќе почнеме од дискурсот на јазиците. Јазикот може да биде татковина ако кореспондира со јазичните корени на оние шт...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ПЕТАР ДЕНЧЕВ

23/10/2022
/

КОГА ЧОВЕК ПИШУВА ПРОЗА Е АПСОЛУТЕН РЕЖИСЕР Вие сте театарски режисер. Кои се мотивите да почнете да пишувате проза? Јас сум прозен писател многу пред да станам теа...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ОЛИВЕРА ОЉА ЈЕЛКИЌ

23/10/2022
/

ДЕТСКАТА КНИЖЕВНОСТ КАКО ТЕМЕЛ НА КВАЛИТЕТНИОТ ЧОВЕК Вие сте една од најзначајните писателки за деца. Колку детската кножевност ќе го промени овој суров и неумоли...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО МИЛУТИН ЃУРИЧКОВИЌ

26/07/2022
/

НАЈУБАВО СЕ ЧУВСТВУВАМ КАКО ПИСАТЕЛ ЗА ДЕЦА (Интервју со Милутин Ѓурчковиќ, писател и научник, претседател на Институтот за детска книжевност од Белград, Србија) &nb...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ТОМИСЛАВ ОСМАНЛИ

26/07/2022
/

1. Вие сте автор со исклучително интересен стил, со специфика типична само за Вас. Каде се движат Вашите мотиви и интересирања и што е она што Ве возбудува и иницира п...

Прочитај Повеќе

ИНТЕВЈУ СО ДИМИТАР ПАНДЕВ

13/05/2022
/

ИНТЕРВЈУ СО ДИМИТАР ПАНДЕВ ОВОГОДИШЕН ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „ДИМИТАР МИТРЕВ“ НА ДРУШТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ НА МАКЕДОНИЈА 1. Вие сте прозаист со голема специфика...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ИГОР АНЃЕЛКОВ

27/04/2022
/

1. Во литературата зачекоривте со кратки раскази многу суптилно и ненаметливо, но со еден стил кој подоцна се разви во исклучително оригинален. Дали урбаниот контек...

Прочитај Повеќе

ПОЕТОТ ИМА СВОЕ МЕРЕЊЕ НА ВРЕМЕТО СО ВАЛЕНТИНА НОВКОВИЌ

17/01/2022
/

Валентина Новковиќ, поетеса, прозна авторка, преведувачка, новинарка, уредничка во издавачката куќа „ЛиберландАрт“. Умешна поетеса која знае да го отслика ко...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ЛИЛЈАНА ПАНДЕВА

17/01/2022
/

Мината година беше исклучително плодна за вас. Објавивте две книги (од кои едната реобјавена) и добивте три награди: наградата „Григор Прличев“ за поемата „...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ЈУЛИЈАНА ВЕЛИЧКОВСКА

13/11/2021
/

1. Ќе започнеме со Вашата голема страст да ја негувате поезијата како најфрагилен книжевен род. Каде ја гледате македонската поезија во европските и светски поетск...

Прочитај Повеќе

ИНТЕРВЈУ СО ЛИДИЈА ДИМКОВСКА

03/10/2021
/

– Вие сте поетеса чија поезија има висока уметничка вредност и е со силен ангажман, и социјален и општествен. Колку мислите дека поезијата може да го промени свет...

Прочитај Повеќе

КНИГИТЕ СЕ СОДРЖИНА ПРЕЦЕДЕНА НИЗ СИТОТО НАРЕЧЕНО ЖИВОТ СО ВЛАДИМИР ЈАНКОВСКИ

30/06/2021
/

Интервју со Владимир Јанковски, добитник на наградата Роман на годината на финдацијата „Славко Јаневски“ Она што го одликува вашето авторско писмо е една сп...

Прочитај Повеќе

БУКВА – НОВ КНИЖЕВЕН ЦЕНТАР ВО СКОПЈЕ СО АНДРЕЈ ЈОВАНЧЕВСКИ

30/06/2021
/

Интервју со Андреј Јованчевски, еден од сопствениците на кафе-книжарницата БУКВА БУКВА е книжарница која го освежи македонскиот книжевен простор. По што е оваа кн...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ