Elementi Logo

КАТЕГОРИЈА: Драма

Архива од категорија "Драма"
Backgorund

ПОЕТЕСА

ПОЕТЕСАСЦЕНА VI (Куќа во Врдник. Милица раскажува впечатоци од Виена. Уштенераспакуван багаж. Ава, Мајката, Катица, Јован, Светозар, Голубан)СВЕТОЗАРСамо да знаете ка...

Прочитај Повеќе

БИЗАРНО

21/04/2024
/

БИЗАРНОВТОРА СЦЕНА(извадок) (Мајда се приближува до фотелјата. Го забележува куферот на Ксенија. Готурка со ногата и седнува во фотелјата наспроти Ксенија. Од кујна...

Прочитај Повеќе

ИСЧЕЗНУВАЊЕ

ПРВ ДЕЛ: СТАПИЦА ЗА ГЛУВЦИ 1.Драг професоре. Јас морам да Ве видам, а Вие се лутите. Ве чекав пред куќата. Врнеше дожд. Не ме видовте низ прозорецот? Така мислам. Не разб...

Прочитај Повеќе

РОТКВИЧКИ

25/01/2024
/

ПРВ ДЕЛ КА ја раскопува земјата и сади роткички. Му приоѓа АВЕ, со себе води двоглава крава. КАКа од, Авер?АВЕКако и вче, Ка. ЈА ВОДАМ КРА. Пасе тре.КАПази, немој да ги п...

Прочитај Повеќе

МАЕСТРО

„ШУМА“, ПОЈАВА НА ЕДЕН Бумбар (Во Сомборската гимназија, 1910 г.) НАСТАВНИКОТ КИРАЉИзберете. Üdvözlet Budapestről! Grüsse aus Salzburg…Saluti da Venezia. Париз. Можеби ја сакате...

Прочитај Повеќе

ТЕЛО

Тело1. ТАТОВо позадина се појавува девојче облечено исто како Антигона. Гледа према публиката. На проекцијата го гледаме Едип од половината нагоре. Облечен во црно ...

Прочитај Повеќе

БИСЕРА

30/07/2023
/

БИСЕРАСЦЕНА 1Приквечерина е и надвор е прилично ладно, а Старецот, секогаш облечен во истите црничисти облеки, седи на „неговата“ клупа во Кафезот гледајќи ги ...

Прочитај Повеќе

НАЈОСАМЕНИОТ КИТ НА СВЕТОТ

30/07/2023
/

НАЈОСАМЕНИОТ КИТ НА СВЕТОТ ПРЕД СЕ: пред почетокот или после крајот или кога и да ви одговараДЕВОЈЧЕТОчувствата во целост владејат со овој свет.силни сеи сеприсутн...

Прочитај Повеќе

ПОСЛЕДНА НОЌ ПРЕД ВЕЧНОСТА

Последна ноќ пред вечностаОригинална драма на Христо Христов До сите души кои вистински се стремат да разберат кој е најзначајниот проблем на човештвото и како то...

Прочитај Повеќе

ПРИСПИВНА ЗА АЛЕКСИЈА РАЈЧИЌ

24/04/2023
/

ПРИСПИВНА ЗА АЛЕКСИЈА РАЈЧИЌ 5. ТАЖАЛЕНКА ХОР ЖЕНИМајко мила, Стамат паднаЛелеее!Го уби од син ми кучкаКој на мајка пари ќе и дадеКој врата ќе искршиКој старци ќе ис...

Прочитај Повеќе

ЖЕНИТЕ ОД ПОРТИКАЛОВИТЕ ГРАДИНИ

25/01/2023
/

ПРВА СЦЕНАНапуштено место. Може да изгледа како железничка станица, со клупи и запрен часовник. На ѕидовите залепени реклами. Поминува жена во груби гумени чизми, т...

Прочитај Повеќе

ОТКУП НА МЛЕКО

25/01/2023
/

2.Татичко за повечерје. Во екранот празнина. Ставил на себе кадифеин зајачки уши и црвен кловновски нос. Станува. Децата со задоволство го следат тоа програмско изоб...

Прочитај Повеќе

КАКО И СИТЕ СЛОБОДНИ ДЕВОЈКИ

23/10/2022
/

КАКО И СИТЕ СЛОБОДНИ ДЕВОЈКИ АНА АНАУчителот по веронаука ни пушта аудио лента. Снимката е лоша, па прво се смееме зашто нешто зачкрипува и за малку ни ги пробива че...

Прочитај Повеќе

АКО СЕ РАЗБУДИШ ИЛИ КАКО ДА Е ТОА ВАЖНО

АКО СЕ РАЗБУДИШ ИЛИ КАКО ДА Е ТОА ВАЖНО Сцена 1 (На сцената има еден кревет. Многу балони. Една торта. Неколку чинии. Ништо што може да се скрши. МАМА е средена. Има фриз...

Прочитај Повеќе

ГАЛОПОТ НА ДРВЕНИТЕ КОЊЧИЊА ВО НОЌТА

ГАЛОПОТ НА ДРВЕНИТЕ КОЊЧИЊА ВО НОЌТА Поетска драма 2 ЛИЦА МИРО 24 години, висок младич со груби црни чизми.ЛУНА 19 години, негувана девојка со бели чизми.5 КОЊИ Дрвени к...

Прочитај Повеќе

ДРВЕНИ ПТИЦИ

26/07/2022
/

ПавлеЧетири дена пред тоа. Доцно попладне. Разговара со Зденка во исто време кога и ШпилерКујна кај Ката. Павле се спрема да излезе. Ката му вели дека е студено и да о...

Прочитај Повеќе

ПОД СРЦЕТО

ПОД СРЦЕТОКатерина Момева(Драма во еден чин) ЛИКОВИЕДНА нежна и длабокаКОПНЕЖ недогледенВО МОЕТО СРЦЕ И ТЕМНИНА И КОПНЕЖ ВРИЕВО СРЦЕТО СМЕ НИЕ ЕДНА: Ми доаѓа да ври...

Прочитај Повеќе

МЕНЧЕ TO THE MOON

4. СЦЕНА – ДНЕВНА СОБА ВО ВИКЕНДИЦАТА Во собата е Здравко полузадреман, легнат на креветот гледа вотелефонот, уште му е лошо. Ламбите и работите од автомобилотсе н...

Прочитај Повеќе

THIEVES ARE PIGS

30/04/2022
/

Времето стана рушевина, а рушевината време. Малата воничка на Студената војна занеше дека се има рок на траење, како жиотните извадени од морето и дека ништо не е от...

Прочитај Повеќе

СЦЕНА 4: НА ПОСТОЈКА

СЦЕНА 4: НА ПОСТОЈКА ВАЊА чека автобус. Вади цигара. Сака да запали, фаќа по џебовите, упорно бара но нема запалка. На неколку чекори од ВАЊА стои ЕМА која пуши цигара, ...

Прочитај Повеќе

СЦЕНА 5

(Ноќ. Ходникот каде што е статуата. Олег скришно се појавува и застанува пред човекот.) ОЛЕГОва сега што ќе ти го дадам, никогаш нема да можат да ни го земат. (Од една о...

Прочитај Повеќе

ОВОЈ ЌЕ БИДЕ ПОИНАКОВ

17/01/2022
/

ИВАНАОвој ќе биде поинаков.МИРЕЛАКога доаѓа?ИВАНАЌе биде поинаков, го чувствувам тоа.МИРЕЛАПо тебе ли доаѓа?ИВАНАГи затворам очите и вдишувам длабоко и го чувству...

Прочитај Повеќе

ЕМИСИИ/СВЕДОШТВА

VIIIЕМИСИИ/СВЕДОШТВА Од желбите градевме становиОд желбите ги финансиравме нашите платиНо и остатокот од програматаПостојаната едукација на кадаротАрхива нема, ни...

Прочитај Повеќе

СЦЕНА 3

03/10/2021
/

Мери и досега непознат лик за нас АЛЕК (17) подготвуваат некое веганско јадење. Јосип, овојпат ? се наоѓа на Мери, ги снима. МЕРИАлек, ќе ставиме и тиквичка? АЛЕКДааа. Ти...

Прочитај Повеќе

НЕ ПРЕД 4.30, НИТУ ПОСЛЕ 5.00

30/06/2021
/

II ДЕЛ ИЗЛЕТ СО СЕМЕЈСТВОТО МАЖОТ Отидовме покрај реката Во малото војводинско место Каде комарците напаѓаат посилно А девојките носат помалку Отидовме покрај рек...

Прочитај Повеќе

ИСМЕНА

ЛИКОВИ: Исмена   –    ќерка на Едип и Јокаста, сестра на Антигона Се појавува Духот на Антигонa, Менокеј и гласот на Јокаста. Дејствието се случува во к...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ