Elementi Logo

АВТОР: Александар Прокопиев

Објави од Александар Прокопиев
Backgorund

Александар Прокопиев

АЛЕКСАНДАР ПРОКОПИЕВ (1953), македонски прозист, есеист и музичар. Дипломирал на филолошкиот факултет во Белград каде што магистрирал, а, докторски студии завршил на Сорбона во Париз. Бил член на култната српска рок група „Идоли.“ Основоположник на постмодернизмот во македонската литература. Објавил дваесетина прозни книги – раскази, новели и еден роман: Пловидба кон југ, Слово за змијата, Антиупатства за лична употреба, Човекот со четири часовници, Човечулец. Добитик е на престижната награда Балканика: Работи во Институтот за македонска книжевност во Скопје.

МОДЕЛ

Пред да биде модел, Моделот беше студент на прва година на Филолошкиот факултет, група италијанистика, поточно дуплиран бруцош, зошто го одолжи полагањето испити. Н...

Прочитај Повеќе

ТЕРИЕРКАТА МАЗА И ЏОЛЕ МАЈМУНОТ

Оваа приказна во својот замрсен, смешен заплет е врзана и за Моне, мојот цимер од белградските бруцошки денови. Моне ме дочека во мансардата на Сењак, во предвоена к...

Прочитај Повеќе

ТРИБУН, ХРОНИСТЕРИК, КЛОВН

СТАРОСТА НА ТРИБУНОТ Во размислувањето за однесувањето на три типа писатели во однос конвласта, мислам дека за Трибунот не се доискажав. Го определив како искусен, ...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ