Elementi Logo

КАТЕГОРИЈА: Поезија

Архива од категорија "Поезија"
Backgorund

ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ

21/04/2024
/

ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ Ги затвораш своите очи и моите прсти се река од ѕвезди, кои се галат. Ветерот заспива со ноќта, во која се спушта нашата едрилица на морето без ...

Прочитај Повеќе

НОЌНИОТ ВОЗ ПРИСТИГНУВА

21/04/2024
/

НОЌНИОТ ВОЗ ПРИСТИГНУВА Ноќниот воз пристигнува, галебите кружат под ноќното небо над твојот град, пристигнаа вести од фронтот и вестите не се добри, скршен забец, ...

Прочитај Повеќе

Не е тоа

Не е тоа каде ќе живееш и со кого ќе живеешкрај песочниот брег, врелиот асфалт и ајкулитеили студената планина и змејот во езерово камената куќа, приземјетоили стан...

Прочитај Повеќе

Моите родители не го гледаа Дневникот 2

Првите барикади што ги видовбеа оние од еден куп стриповизад кои се криеја ученицитена Платото пред Филозофскиотпродава два за динар доволно изнакупивза да добиј...

Прочитај Повеќе

Сабја со бисерен балчак

Сабја со бисерен балчак Се пронижа низ менетенка острица – студена;Мина низ ситната градина,насади целувки студенило:ги покри своите бисерисо земјата која во ме...

Прочитај Повеќе

Прво беше зборот

Прво беше зборот Некој еднаш ме прашаШто ако престанеме да се слушамеШто ако зборовите престанатДа допираат до насИ се претворат во безгласна букваШто ако молкот ...

Прочитај Повеќе

Градината што пролет не дочекала

Градината што пролет не дочекала Во левиот џеб од капутот ја носаммечтата кон едноставното.Слика од цветна градина сомирис на пролет.Всушност, мирисот доаѓа оддам...

Прочитај Повеќе

НА КРАЈОТ ОД ТУНЕЛОТ

НА КРАЈОТ ОД ТУНЕЛОТ Го почувствуавдопирот на свелото.Го издвоив зракот.Дишам длабокониз око.И гледам дека гледам.Ти си тој.   СЕРИОЗНА ЖЕНА Ја прпознавам играта ...

Прочитај Повеќе

ДЕНЕС, ТИ И ЈАС

25/01/2024
/

ДЕНЕС, ТИ И ЈАСДенес моето окоЗад тебе плачеСпомените минатиНавираат, печатСрцето чукаСѐ посилно и посилноПо лицето врелиСолзи течат ***Низ далечината сивиМисли п...

Прочитај Повеќе

ЕДЕН

25/01/2024
/

За и со Марио Пајнце Доверба чини и чини, од Офсет Енгел.каков мрак се пренесува од горниот свет?извади дух од прстот, помошнику, како црнило.предците се само таков в...

Прочитај Повеќе

ОТФРЛУВАЊЕ НА КОЖАТА

25/01/2024
/

ОТФРЛУВАЊЕ НА КОЖАТА Ги пикам прстите низ дупките во џебовитестанувам свесна за првутотнекои раце веќе нема да ме допрат Мислите штипаткако патент зафатената кож...

Прочитај Повеќе

ОД „КАДИШ“ (2023)

25/01/2024
/

Мене ми умре братот близнак на раѓање Затоапишувам поезија Кога ти го свикав ова в лице, ти се насмевна и рече Миклош Другите читаат поезијаза да си го пронајдат бра...

Прочитај Повеќе

ЛИЗГАЧКИ СВЕТ

25/01/2024
/

Колку ме привлекува додека заминувам.кога се збогувам од земјатаи со воздушестата дланка поминувампо површината на познатото,што се провлекува длабоко под мене.к...

Прочитај Повеќе

СЕ ТУРКАМЕ СО ПОГЛЕДИТЕ

Се туркаме со погледите во чекалните на возовитешто никогаш не тргнуваат.вчера ги напишав буквитеод твоето име на ѕидот од едно wc …Длабоки се твоите очи.Барам н...

Прочитај Повеќе

КАФЕЗ НА ЛУДИТЕ

Луди се уметниците, фанатиците и верниците.Луди се пијаниците, заблудените и самотниците.Луди се утопистите, филозофите и сонувачите.Луди се револуционерите, реал...

Прочитај Повеќе

[31]

29/10/2023
/

[31]ко ламја или светица во очај,в лице ти заривам нокти со клопот и врнежко кикот в окноил стрвен стршленте бодам в грлода исцедиш песна,да растуриш говор,и со немудр...

Прочитај Повеќе

КУЛА

29/10/2023
/

Jас сум како кулаизграден и залепенсо цемент и туладобро е одвреме-навремеда се биде убаво затресени срушен под нулаветерот дуваи прашината се кревада се почне со ...

Прочитај Повеќе

НА ВРВКИТЕ НА ЖИВОТОТ

Син декември, мене студот ме топливо стара волница од нов непознат мот.По трет пат те сретнувам низ празни толпиво пеколните кошмари од студената пот.Сѐ уште чувств...

Прочитај Повеќе

СЕСИЈА

Сесија На ладното светло од блицот потпрен на филџан,Кога ќе згасне соларната топилницаИ машинистите ќе се собератВ надземското теќе горе на рид,Сенките искачаат, ...

Прочитај Повеќе

СИТЕ ЖЕНИ ВО МЕНЕ ГИ НЕМА

Јас сум само човеккому бог му дал дупка меѓу нозетеод каде дојдовте и вие Сите жени во мене се уморнисите спомени во мене се уморниСакам да заспијам и да ги затворам...

Прочитај Повеќе

АПОКАЛИПСА

30/07/2023
/

АПОКАЛИПСАСонцето малаксуваНебото се струполувакако метеорнѐ збришуваим простувана малкуминамеѓу првитеи на Роберт Фростсветски експертза сите видови исчезну...

Прочитај Повеќе

КИЛАВИ ДОЛГОВИ

30/07/2023
/

Килави долговиНаплатните рампи кријат многу повеќеод борци за здив.Средбите со семејствата што патуваатспротивно од првозапалениот огансе наивна рутинашто им ги...

Прочитај Повеќе

ЧОВЕКОТ ШТО ЧУКА ВО ЛУБЕНИЦИТЕ

30/07/2023
/

ЧОВЕКОТ ШТО ЧУКА ВО ЛУБЕНИЦИТЕизлегува со стемнат погледсо полуотворени семки во џебовитенапукнатата улица му го вовлекува песокотво кафеавите пластични влечки...

Прочитај Повеќе

ПРАДЕДОВИНА

Прадедовина се руши синевина,од дом па сѐ до градинаа оттаму низ жешка лавина.на сводот летнал гавран,црна птица, црница,чука, пука,на порти ми прави бука.портите мо...

Прочитај Повеќе

ПЕСНИ ОД ВИКТОРИЈА АНГЕЛОВСКА

Во сиви денови се убедувамдека мајка му на Сонцетоне му дозволува да излезе надвор,па тоа е во својата собаи послушно чита лектира.во сиви денови голтам чаји цртам ...

Прочитај Повеќе

ШТО АКО?

Што ако? Што ако еден ден се разбудам крај тебево твоите прегратки што потсетуваатна топол песок во јули.Што ако се изгубам во твоите светлосини очиисти како мојата...

Прочитај Повеќе

СМРТТА НА КЛОВНОТ

24/04/2023
/

СМРТТА НА КЛОВНОТ Во Алепо вчера беше убиен кловн.Неговата смрт беше пренесувана во живо. Разиграни наслови како што се:„Како навистина да ја заспиете вашата уба...

Прочитај Повеќе

ОД ОГНОТ

ОД ОГНОТНа Марио Цезарини Од оган камењата и облаците се родени,дождот би можел да ги пресоздаде шумите и морињататаму каде што рибите уживале во слободатана своит...

Прочитај Повеќе

СЕ НАСТАНУВА ОД ЉУБОВ(ТА)

Се настанува од љубов(та) Најпрво е ритамот на срцетоТој, вродениот што никогаш не лаже Тaм там там, та та там там… Следен е погледот што се огледува,Па погледот пр...

Прочитај Повеќе

ЏОРЏО ДЕ КИРИКО

ЏОРЏО ДЕ КИРИКО од мал научив да го чекам доаѓањето на Заратустрада гледам низ прозорецот во лешевите на илузиитеи да го сликам во самракот внатрешниот живот на вр...

Прочитај Повеќе

ПЛЕТКА

24/04/2023
/

Плетка Да можев сега да те стегнамсилно меѓу овие празни дланки,да те растурам какоподредена низа, шпил од карти,да те истурам какосируп од капини врз бело платно,д...

Прочитај Повеќе

НЕВАЖНА РАБОТА

24/04/2023
/

НЕВАЖНА РАБОТА секој нерв од моето телосе грчиво моментот на невниманиекога на бутинатами се спушта дланкаправејќи од менеуште една неважна работакоја само служи...

Прочитај Повеќе

ПЕСНИ

1.Taка волшебно изгледа на сценаСовршена е кројката на палтотоНе ја оцртува целосно линијата,малиот стомак не се забележуваНе е залудно скапо платеноГи крева рацет...

Прочитај Повеќе

ГАЗЕЛИ

ГАЗЕЛИ За некои жени се велидека чекорат како газелине се знае далипоради нивната брзина во галопили поради грациозноста на нивната ставано секако во тоа се крија...

Прочитај Повеќе

ПОУКА ЗА СТЕБЛОТО НА БАНАНАТА

[поука за стеблото на бананата] Тука секоја куќа која и најмалку држи до себе се гордее со стеблото од бананата. Бананата е родена во Бабанија, стара вистина е тоа. Но...

Прочитај Повеќе

КОЈ ЌЕ МИ ГО ДОНЕСЕ ГЛАСОТ

КОЈ ЌЕ МИ ГО ДОНЕСЕ ГЛАСОТ Сред балкан со отворени портиЧекамЕдна годинаЕден векЕдна пепелава годинаЕдна испустена годинаЕдна глува годинаЈас чекамВековна чекач...

Прочитај Повеќе

ТРИАТЛОН ЗА НАС ТРОЈЦА

ТРИАТЛОН ЗА НАС ТРОЈЦА триатлон за нас тројцапена во полната када најавуванов бран, нов брансе допираме со коленатафантазираме, црвен монохроматикнамерите истеку...

Прочитај Повеќе

ШЕЌЕРНА ПЕСНА

Шеќерна песна Сè уште го паметамвкусот на шеќерот што баба мини го ронеше врз парчето леб.Секое зрно беше зрно љубовнасмевка и спокој.Го паметам белиот шеќерод ...

Прочитај Повеќе

БРАНЕ МОЗЕТИЧ

25/01/2023
/

***Те видов како бавно се движеше кон предниот дел, луѓето свечено стануваа, беше темно, во далечината лесно пливкање на езерото,коешто по работ беше зарастено и тога...

Прочитај Повеќе

ВОСПОСТАВУВАЊЕ НА ПИСМОТО

23/10/2022
/

ВОСПОСТАВУВАЊЕ НА ПИСМОТООдев по станот, барав крштевање или копје,точка за средба. Реков амин, реков искупување,бомба, домат, мај, корона, рековсмрт на фашизмот брз...

Прочитај Повеќе

ИСПОВЕД

23/10/2022
/

Исповед Јас сумзаскитана прашинкана осамена улица.Се чудамзошто душитесе закоравеникако засушена мовна осамено сокаче. Се спојувамсо агонијатана несфатливото,з...

Прочитај Повеќе

ГОСТИН ВО ДОМОТ

ГОСТИН ВО ДОМОТ Во играта мораше са се учествува:мораше да се живее:на моменти спокојно,осветлен од жижата на стиготили тишината на винотоопкружен со млади лавовии...

Прочитај Повеќе

БЕЗИМЕНО ПРИСТАНИШТЕ

БЕЗИМЕНО ПРИСТАНИШТЕ книжарницата се викаше Точкаво неа ги сретнуваше поетите сомаст од бурек на брадата ивоените злосторници со фини манири пред ти да си заминеш...

Прочитај Повеќе

БРЕГОВИ

БреговиСоништата поврзуваат брегови на грабливирекиСо ластовици закитениВраќањето на надежта, го чекамНа стариот мост на младата рекаЧекори разведрената сакана...

Прочитај Повеќе

НАВИВАЧИ

27/07/2022
/

  НАВИВАЧИ Додека стоиме на ливадата, врапците се во честарот.Нивните широки народни маси ѕиркаат од гранките.Ти се причинува дека навиваат жестоко. Следатфудба...

Прочитај Повеќе

НИКОМУ НИШТО

Никому ништо во пекарниченичеодбива да ја замесисуштината на животот Кревкост толку е кревко телотово сите негови клетки трепкаат сигнализа возбуда премор радос...

Прочитај Повеќе

УНИНИЕТО НА ТВОЕТО СРЦЕ

Унинието на твоето срце Станувај ајде,знам дека си мрзлива, драга.Но станувај, да бидеме заедноагапето со твојот Бог да не го прекршиш.Се чувствува, драгатвојата од...

Прочитај Повеќе

МОРЕ УМОР

26/07/2022
/

Развив стравови низ кои мора да се протнамза да земам примерок од твојата болка,да ја истражам,и конечно нарекувајќи те море умор,да ја расеам во тебе урната со пеп...

Прочитај Повеќе

БОЛКА

БОЛКА Љубовта се апсорбира во моето тело,Не можам да не испеам љубовна песна.Секоја од овие песни што ги пишаве заклетва што ја дадов на таа вистината. Искрите што г...

Прочитај Повеќе

ПРИСТАНИШНА ЗОНА: ПРИКАЗНА ЗА ДУХОВИ

ко сиви, нивните гнезда во импасто помеѓу калканитеи населените ѕидови. Мојот плоштад цвркотешеод повратници. Таа ме фати за рака, застанувајќи под полуизграденит...

Прочитај Повеќе

ДЕЦАТА НА СОЦИЈАЛИЗМОТ

26/07/2022
/

ДЕЦАТА НА СОЦИЈАЛИЗМОТ Есен, дождлив денпатување на душатаЈанѕа на границите на совеста Таинствена возбудаВо смрзната душаНа ден со дожд како овојпресек на бегањ...

Прочитај Повеќе

Разлики

27/04/2022
/

Разлики Запрашаниот ум, не е секогаш и загрижен ум.Насмеаниот лик, не е секогаш и весело срце.Меланхоличните природи, не се секогаш тажни природи.Воздржаните зборов...

Прочитај Повеќе

СМРТТА НА РИСОТ

1. Рисот умира на свој начин рисот умира на свој начин:гледа во ѕвездите и заборавадека и тие гледаат низ него. се преобратува во просторповисок од целата вселена. та...

Прочитај Повеќе

СИРОТИЦА

Сиротица Го привлекуваа чудаци, го фасцинираа самоубијци, им се восхитуваше на проколнати поети.Се запознаваше со секој депресивец и его-манијак кој ќе го сретнеше...

Прочитај Повеќе

ЗАГАТКА

27/04/2022
/

ЗАГАТКА Од којзнае каде, над градот збувнарумен пламен, распламтен како ореóлкрај иглолисна гора втоната в мракрасечен како подбивна зајачка устабезгласен как...

Прочитај Повеќе

КОНКУРС ЗА СЕМЕЈНА ПРОСЛАВА (ИЗВАДОК)

27/01/2022
/

КОНКУРС ЗА СЕМЕЈНА ПРОСЛАВА (ИЗВАДОК) Им се обраќам на ониеКои купваат користени четки за забиЗа тротоарот и забележуваатДека работата е веќе завршена Кои веруваа...

Прочитај Повеќе

ДЕЦА

ДЕЦА чук чук што шточмаш глава имам главадај ми ја главатаскорец со око злоклупата ја гледаеј еј што штоимаш очи имам очидај ми ги очитегрда мачка метесо опашка шуп...

Прочитај Повеќе

ПОСТОЕЊЕ

17/01/2022
/

ПОСТОЕЊЕ Сета осаменост на светлинатадоаѓа како спомен или како опомена. Небото во мене – врата отворена. Денот ми шепотиПриспивна за музиката на пијаните свира...

Прочитај Повеќе

ПЕСНИ

1.ако е вистина дека е времето во себе празнои дека мислата го изразува само отсуството на нашите чекори,ако летањата на птиците кон неботосе скриена подвижност на ...

Прочитај Повеќе

РАЦЕТЕ НА ДРВОТО

РАЦЕТЕ НА ДРВОТОНа дрвото му ги пресекоа рацете.Плисна зелената крвсо мирис на покосена трева.Под дрвотоработниците од градското претпријатиеја собираа во количк...

Прочитај Повеќе

ПЕСНА

*** успеа ли да ја прочиташ песната што ја пишував па ја бришев ја пишував па ја чкртав не со молив ни со мастило туку со косата носена од ветрот што идеше од мраморнот...

Прочитај Повеќе

ЗАШТИТЕН

ЗАШТИТЕННеговиот живот беше внатре во куќата,Заштитен од покривот.Додека пожарникарот влезе внатре,Него го снема.Тој поминуваше преку се што остана,Потонати очи, ...

Прочитај Повеќе

И ПОСЛЕ 26 ЈУЛИ

И после 26 јулиЗошто се будам од првата дремкасо размирено срцеод пискотниците засмеанина младоста уште неприбрана дома?Кој ми ги полни ушитесо крикови злодобнина ...

Прочитај Повеќе

12.

Дрдорењето и смеата преовладуваатКако маскиран танц на духовитеКон убавината на песната на смрттаВо тишината на ноќтаНивните тела се претвораат во глинени фигур...

Прочитај Повеќе

ОПСТАНОК

ОПСТАНОК повисокиот број на леукоцитиво епруветата во која тупанците имаат зборпо мозочниот удар на електричните апаративо кујната со еднонасочна комуникацијаи ...

Прочитај Повеќе

СЕДИ И СЛУШАЈ

Кога викам,чуј ме, Боже, правдо моја!Во маката моја дај ми простор.Помилуј ме и услиши ја молитвата моја.—Псалм 4:1 א למנצח בנגינות מזמור לדוד.ב בקראי ענני אלהי! בצר ...

Прочитај Повеќе

ГОЛГАЗ ТАЛАМБАС

ГОЛГАЗ ТАЛАМБАС Кој е, што е, ствар е ил створ?Вода, киселина, раствор?!Отров е или отвор башВо друг свет – Голгаз Таламбас? Кепец е, џин? Мртов ил жив?Светлина, мрак? ...

Прочитај Повеќе

ДОПИР

ДОПИР Ти го познаваш моето исчезнувањеИ расфрланоста што го собира плачотВо солзи што говоратДа сум само зреење во светлинатаКоја понекогаш ми ја опсипува кожата...

Прочитај Повеќе

НЕСРЕЌА

НЕСРЕЌА Беше некоја чудна пладнина, од какона идните ни денови срцевина; оние коиникогаш не се случиле, зашто никогашне престанале да тлеат, а никогаш не престанале...

Прочитај Повеќе

ВО ЧЕВЛИТЕ НИ РАСТАТ БУЛКИ

03/10/2021
/

ВО ЧЕВЛИТЕ НИ РАСТАТ БУЛКИ Локомотивите заминуваат следнто утромИрисливи се сите нешта околу менегрСт болки ми растат по нозетескуТ си топлат духовите под мамурн...

Прочитај Повеќе

ДУЗИНА ГОДИНИ

03/10/2021
/

ДУЗИНА ГОДИНИ Времето дојдеВремето пројдеНе можев да го задржам времетоВрзано Се удрив во мојот стар пријателГо затекнав морскиот скапоцен камен Во нашиот разгов...

Прочитај Повеќе

НА ПОЛНОЌ

НА ПОЛНОЌ На полноќпоспаноста лебдимеѓу навиката и посакувањето,гравитацијата тежи на вратот,а мигот заспива по инерцијаза да ја оживее урнатината на сонот. На по...

Прочитај Повеќе

ПОСЛЕДНИОТ

ПОСЛЕДНИОТ Ништо повеќе од крикОдвиен од грлотоВо мигот на најдлабокот занесНајвеличествениот презир Кога тажната воинственостГи придвижува одроденитеПрсти на ...

Прочитај Повеќе

ТИ ЗНАЕШ

14/07/2021
/

ТИ ЗНАЕШ Ти знаеш дека утрата се како мали децаи чистата свежина на отворениот прозореце полна со немир. Ти знаеш дека како сонце одново се раѓамеи ноќната тишина о...

Прочитај Повеќе

НАУЧИЛИШЕН ЅИД…

НАУЧИЛИШЕН ЅИД… На училиштен ѕидзборот слобода со бела креда го запишалемалите детски рачиња. На ѕидот на Историјатанивите имиња со крв ги запишаслободата. СЕ...

Прочитај Повеќе

КОЈ ЗБОРУВА ТАМУ

14/07/2021
/

КОЈ ЗБОРУВА ТАМУ се мери со утринската сенканеизмиениотгордоста му висикако цигарата на усната на хемфри богарт кога сите се собираат на плоштадда ги провираат пр...

Прочитај Повеќе

КУФЕРИ

КУФЕРИ Во ковчежето под креветот на мајка мишто го донела од село в град,со години чмаеја чинии во облик на риби,секоја посебно завиткана во новинска хартија,свадбе...

Прочитај Повеќе

НА СЕСТРИТЕ БРОНТЕ

НА СЕСТРИТЕ БРОНТЕ(последната романтичарка од Negro Monte) Би сакала уште еднаш да се искачам на дубровничкото брдо. Да нагазам нешто тврдо,да ме дочека тревичка мека. И ...

Прочитај Повеќе

КОГА ЌЕ ДОЈДЕ ВАВИЛОН

14/07/2021
/

КОГА ЌЕ ДОЈДЕ ВАВИЛОН Татко ми сади шумататко ми чешла лозје.Тој никогаш не спиеоти сака да знаекога ќе дојде Вавилон. Додека се откажува од земјата,прегрнува облак...

Прочитај Повеќе

В НЕБО ТРЕТО

В НЕБО ТРЕТО замижан загледај сево небото меѓу веѓите.ведро ли е? омеѓено лие од ведите? лие ливода обилна ко од ведро,ко од небо штедро?светлост ли е или светлост за ...

Прочитај Повеќе

БЛИСКУ ДО САНАТОРИУМОТ

БЛИСКУ ДО САНАТОРИУМОТ Од последната станицаБи пешачел кон шуматаВо насока на згуснувањето на тишината.Зад жичаната оградаПациентите ги прислушкуваасвоите непр...

Прочитај Повеќе

НОЌВА

Ноќва Ноќва, штом в постела ќе скротиш,мојот бакнеж, сон ќе ти дариШтом снагата сонот ќе ја галне,прегратката моја,прекривка ќе ти биде,нежна и топла,да те грее, да те...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ