Elementi Logo

КАТЕГОРИЈА: Скопје

Архива од категорија "Скопје"
Backgorund

Лирско интервју за Скопје или: песна за Благоја Попов

Лирско интервју за Скопјеили: песна за Благоја Попов(запис од 1969 година)- За Јустинијан, ти, претседателе,дали си чул?- Да. Велат бил алкохолики сомнабул!- На Стар Мост...

Прочитај Повеќе

ИКАР НА СТАРО СКОПЈЕ

Да се сетиме на Парго од Црниче.Не ќе му крене паметник Скопје. А и зошто би. Рамно пред пет децениисо штици од ограбена оградасо завртки и пердувиаероплан направи. Н...

Прочитај Повеќе

СКОПЈЕ

29/10/2023
/

Скопје Ти што ќе стоиш на Газибаба,потомче - чуј:одовде и јас Скопје сум го гледал,а денот беше пролетен, од тиекога во меко единство се плетатсвежите линии на кровов...

Прочитај Повеќе

ТАТКО

Татко Секако дека, како што стареше, почесто размислуваше за своите родители.Особено бидејќи имаше два сина, веќе возрасни, женети, со челад. Иако меѓу негои нив нем...

Прочитај Повеќе

ЛУЃЕТО, А НЕ ГРАДОТ

(извадок) Маџирмаалските средби зборуваат за се уште живиот дух на маалото.Прво, самото име на маалото доаѓа од турските иселеници кои живееле тамууште пред ние да ...

Прочитај Повеќе

ПОНЕКОГАШ

ПОНЕКОГАШ Понекогашдо толку опипливоја чувствуваш својатаблагословеностшто работитети се редат како сложувалкашто подиспразнатитеизвори здогледуваатнови пот...

Прочитај Повеќе

ИЗГУБЕНИТЕ ЧЕВЛИ НА СКОПЈЕ

26/07/2022
/

Малку повнимателните шетачи не можат а да не забележат дека низ Скопје се почесто мпжат да се најдат чевли фрлени или оставени среде улица или на тротоар. Не, не ста...

Прочитај Повеќе

ПИКОЛОМИНИ ПЕД ПОРТИТЕ НА СКОПЈЕ

ПИКОЛОМИНИ ПЕД ПОРТИТЕ НА СКОПЈЕ Втор делПЛАМЕН ГЛАВА ШЕСНАЕСЕТТАПРИНЦОТ НА ТЕМНИНАТА Кога принцот на шумата ќе почнеше да слегува по улицата надолуз а да се поја...

Прочитај Повеќе

ТИШИНА! БИБЛИОТЕКА!

Марина Мијаковска „Приказни од Пајко Маало“ (2021) ТИШИНА! БИБЛИОТЕКА! Веќе одамна сите ме имаа заборавено. Нараменото време и спакуваните платна низ годиниве о...

Прочитај Повеќе

ВОДЕНИ ПРИКАЗНИ

Есента во Скопје обично носи обилни дождови, како небото да сака на Градот наеднаш да му ја врати секоја капка што му ја всмукувал во врелите денови на продолжените,...

Прочитај Повеќе

ЖЕЛЕЗНИЧКА

– Купив гробно место – гласно и речиси свечено соопшти Боге Близнаковски влегувајќи дома, иако навидум немаше никој. Уште не го беше одвиткал ни шалот од околу...

Прочитај Повеќе

ПЕСНА ЗА СКОПЈЕ

Скопје Осумдесет и некоја Градот на моето детство Населба Карпош кај Треска Улица Борка Талевски Број 60 стан 4 Сеќавање на првата детска љубов И првиот ноемвриски д...

Прочитај Повеќе

СКОПЈЕ СРЕДЕГРАДСКА

Еден тип и една типка Во типичен макси-ден Мини-муабет од нога Во лер подзатераа Тој издипли две-три шушки Немам камче денес рече Чурлава не ја гаснам Долго сум сунѓ...

Прочитај Повеќе

САФАРИ ЗАД ВОДНО

Јасен. Ловиште, национален парк, природен резерват, или подземно скривалиште за македонскиот државен врв? Можеби е тешко да се дефинира што сè е Јасен, но едно е ј...

Прочитај Повеќе

СВЕТУЛКИ ВО НОЌТА

15. Продавачки на темјанушки и препродавачи Кино сала.Една од најсрцепарателните секвенци на „Продавачката на темјанушки.“Кино салата во која трае проекцијат...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ