Elementi Logo

АВТОР: Жељко Хубач

Објави од Жељко Хубач
Backgorund

Жељко Хубач

Жељко Хубач (Тузла, 19 јули 1967) е српски драматург, театарски критичар, новинар и сценарист. Дипломирал на Електротехничкиот факултет на Универзитетот во Ниш, а потоа драматургија на Факултетот за драмски уметности. Бил член на редакцијата на едицијата Современа српска драма. главен уредник на Театарскиот весник, театарската ревија Премијера плус и уредникот на изданието на театарското списание Театрон во Музејот на театарската уметност на Србија. Неговите драми се играни на сцените на професионалните театри во Србија, Босна и Херцеговина, Бугарија и Хрватска.Пишува театарски критики и објавува театарски есеи. Тој е член на Меѓународната асоцијација на театарски критичари и театролози. Учесник е во повеќе домашни и меѓународни проекти од областа на културата и уметноста. Тој е сценарист и автор на неколку ТВ емисии и две драмски серии, продуцирани од телевизиски куќи во Србија и Црна Гора. Работел како дописник за агенцијата Радио Слободна Европа и соработник на списанието Хелсиншка повелба и колумнист за Данас. Тој е член на Независното здружение на новинари на Србија. Бил драматург во Српскиот народен театар во Нови Сад и драматург и уредник на издавачката дејност во Народниот театар во Белград. Награди: Награда за најдобар драмски текст на Фестивалот на професионални театри на Србија „Јоаким Вујиќ“ во 1994 година. Награда Бранислав Нушиќ, двапати Награда за најдобар текст на Фестивалот на куклени театри на Србија во 2002 година. Награда за најдобар комичен текст на Денови на комедијата во 2008 Награда за најдобар современ драмски текст на Театарските средби на БиХ во 2010 година. Награда за најдобар современ драмски текст на Фестивалот на први изведби 2015 година итн Награда на Народниот театар во Белград за уметнички и работен придонес во 2010 година Октомвриска награда на Град Лесковац 2016 година Дела: Бизарно, Сонував дека сум се разбудил и др.

БИЗАРНО

21/04/2024
/
/

БИЗАРНОВТОРА СЦЕНА(извадок) (Мајда се приближува до фотелјата. Го забележува куферот на Ксенија. Готурка со ногата и седнува во фотелјата наспроти Ксенија. Од кујна...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ