Elementi Logo

АВТОР: Марам Ал-Масри

Објави од Марам Ал-Масри
Backgorund

Марам Ал-Масри

МАРАМ АЛ-МАСРИ (1962) Марам ал-Масри е родена во 1962 г. во Латакија, Сирија. Студирала Англиска книжевност на универзитетот во Дамаск, пред да почне да ја објавува својата поезија во арапските книжевни списанија во почетокот на ’70-те. Од 1982 г. живее во Париз, Франција. Денес, Марам ал-Масри се смета за еден од најрафинираните, највлијателните и најзнаменитите женски поетски гласови од нејзината генерација што ги одушевуваат читателите насекаде во светот. Нејзината поезија е високо вреднувана од критичарите во арапските земји и низ светот („Тајмс“, „Гардијан“ итн.). Добитничка е на наградите Адонис од Либанскиот културен форум во 1998 г., Premio Citta di Calopezzati , Prix d’Automne 2007 и многу други. Автор е на повеќе од десетина стихозбирки, а нејзините книги и песни се преведени на повеќе од 20 светски јазици. Учествувала на бројни интернационални поетски фестивали во Франција и низ светот, а нејзините дела се објавувани од најпрестижните издавачки куќи во Британија, Франција, Италија, Шпанија, Ирска итн.

НАУЧИЛИШЕН ЅИД…

НАУЧИЛИШЕН ЅИД… На училиштен ѕидзборот слобода со бела креда го запишалемалите детски рачиња. На ѕидот на Историјатанивите имиња со крв ги запишаслободата. СЕ...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ