Elementi Logo

АВТОР: Јована Бојовиќ

Објави од Јована Бојовиќ
Backgorund

Јована Бојовиќ

Јована Бојовиќ е родена 1989 година во Подгорица. Дипломирала драматургија на ФДУ Цетиње, а магистерски студии завршила на ФДУ, Белград. Докторантка на Академијата за уметности, Нови Сад. Добитничка е на повеќе награди за најдобар студент на ФДУ-Цетиње. Сценаристка е на девет епизоди од првата историска ТВ серија во Црна Гора - „Божиќно востание“ (РТЦГ, 2017). Со драмата „Отворен крај“ (2015) победи на конкурсот „Сосема нова драма“ што го распишува Црногорскиот народен театар. „Отворен крај“ премиерно беше изведен во Црногорскиот народен театар во режија на Петар Пејаковиќ и оттогаш е на редовниот репертоар на театарот. Во Националната академија на уметностите во Норвешка (Осло) во режија на Херман Бернхофт беше изведена „Слободно време или темно е светлина“ од Јована Бојовиќ. „Кротење на фуријата“ од Вилијам Шекспир, во адаптација на Јована Бојовиќ и во режија на Зоран Ракочевиќ, премиерно беше изведен во 2017 година на фестивалот „Град театар Будва“. Јована Бојовиќ победи на меѓународниот натпревар на Театар Епицентар- Загреб и театарот Company of angels од Лондон со драмата „Мировна мисија“ (2011). Истоимената драма беше изведена во 2018 година во продукција на театарот Бјелополис. Јована Бојовиќ е автор на повеќе есеи објавени во списанието Сцена, Стеријно позорја, Нови Сад. На конкурсот „Вечер на поезијата на Ратковиќ“ (2016) ја освоил првата награда за книгата поезија „Со глава во вреќа“. Предава филмско и ТВ-сценарио на Факултетот за драмски уметности во Цетиње.

Не е тоа

Не е тоа каде ќе живееш и со кого ќе живеешкрај песочниот брег, врелиот асфалт и ајкулитеили студената планина и змејот во езерово камената куќа, приземјетоили стан...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ