Elementi Logo

АВТОР: Иван Добник

Објави од Иван Добник
Backgorund

Иван Добник

ИВАН ДОБНИК е роден во 1960 година во Цеље, Словенија. Поет, преведувач, уредник, есеист и критичар. Дипломирал на филозофија со компаративна книжевност на Универзитетот во Љубљана. Од 1988 до 1995 година бил вработен во Библиотеката Бежиград. Уредник е на списанието Апокалипса, како и главен и одговорен уредник на литературното списание Поетикон од 2005 година до денес. Основач е на книжевниот кружок Куќа на поезијата во 2006 година и до денес организира активности со поети од цел свет. За поетската книга „Ги затвораш своите очи“ е номвиниран за престижната поетска награда Вероника во 2004 година. Има учествувано на бројни фестивали во регионот и светот. Неговата поезија е препеана на српски, хрватски, германски, македонски, полски, чешки, италијански, англиски, бугарски, белоруски, словачки, француски и романски. Има напишано на 15 поетски збирки. Живее и твори во Словенија.

ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ

ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ Ги затвораш своите очи и моите прсти се река од ѕвезди, кои се галат. Ветерот заспива со ноќта, во која се спушта нашата едрилица на морето без ...

Прочитај Повеќе

ЕЛЕМЕНТИ – БРОЈ 12

ПОДДРЖАНО ОД

Елементи

Елементи

© Електронско списание за книжевност - ЕЛЕМЕНТИ